Mer info

Drönarbild Cala Mesquida
Drönarfoto på stranden Cala Mesquida, norra Mallorca

Din nöjdhet och säkerhet är Avesifys enda mål. Därför är bara den bästa drönartekniken bra nog när vi utför tjänster. Avesify förlitar sig på drönare och teknik från det branschledande drönarföretaget DJI (Da Jiang Innovations). Boka en drönarflygning med Avesify i dag.

Avesify flyger drönare över stranden Caló des Moro på Mallorca.

Nya drönarregler från den första januari 2021

I januari 2021 började nya drönarregler gälla i Sverige. Därför finns det mycket nytt att tänka på för fjärrpiloter. För att få flyga drönare måste man bland annat skaffa ett drönarkort och registrera sig som operatör. Dessutom kommer det vara väldigt viktigt att förstå vad märkningen på drönaren betyder.

Drönarkortet öppen kategori

På samma sätt som ett körkort krävs för att få köra bil är drönarkortet ett körkort för att flyga med drönare i Sverige. När man vill flyga med drönare i Sverige måste man från den tionde januari 2021 ha ett drönarkort. Transportstyrelsen har E-tjänster som möjliggör för fjärpiloter att ta drönarkort och för drönaroperatörer att registrera sig. Drönarkortet kostar 130 Kr och gäller i fem år.

Registrering av drönare

I Sverige finns redan krav på att en drönare ska ha en drönaroperatör. Innan man får flyga måsta man registrera sig hos transportstyrelsen, vilket sker online och kostar 50 Kr. Drönaroperatören kan vara en person men också ett företag. Är drönaroperatören en person ska den vara minst 18 år.

Identifiering av drönare

Vid registrering som drönaroperatör får man ett ID-nummer. Drönaren ska vara märkt med ID-numret, antingen med en penna eller med ett klistermärke. Nya drönare ska även ha ett elektroniskt ID-nummer. ID-numret gör att man kan avläsa på distans vem det är som är operatör för en drönare.

Märkning av drönare

När drönarreglerna ändrades i januari 2021 behövde alla tillverkare av drönare som säljer sina produkter inom EU, märka sina produkter med CE-märkning och C-klassning. CE-märkningen används för att garanterar produktsäkerheten, att drönare inte är giftiga eller farliga. C-klassningen däremot är en certifiering som visar att drönaren uppfyller vissa tekniska krav.

Många regler för drönare är kvar

De nya reglerna innebär en del nytt för fjärrpiloter och drönaroperatörer. Det viktigaste för en fjärrpilot är dock sig likt. Flyg ej över 120 meter, utom synhåll eller på ett sätt som utgör en risk för andra.

Läs mer om de nya reglerna och hitta mer info om drönarregler på transportstyrelsen.

Mer information

Här kan du läsa mer om drönare och drönarprojekt eller om utvecklingen av U-space.

Kontakta Avesify

Tveka inte att kontakta oss på info@avesify.se eller +46 732 422 865. Du kan även nå oss på våra sociala kanaler: InstagramFacebookSnapchatYouTube, Twitter och TikTok.

Om företaget

Avesify är en del av Amnelo Group AB, ett svenskt bolag som ständigt strävar efter att vara i innovationens framkant, genom att kombinera traditionella tjänster med modern teknik och nytänkande lösningar. Exempelvis genom e-handel på APOTEK.NU samt genom företagets projekt inom e-hälsa. Företaget erbjuder även konsulttjänster.

Läs mer om regler och begrepp inom företagets expertområden: